Sparring på söndagar kl. 14

Denna termin kommer vi att ha sparring varje söndag. Vi kommer prova att dela upp gruppen i mindre grupper för att alla ska få jämbördiga sparringpartners. Alla som tränar i vuxengruppen är välkomna att deltaga på passet. Nytt för i år är att även ni som tränar i barn- ungdomsgrupperna också är välkomna, men då kräver vi minst blått bälte och att man har fyllt 10 år. Vi sparras i ungefär en timme – med uppvärmning och vila mellan ronderna. Om ni är nya eller haft uppehåll är det klokt att komma igång försiktigt. Som alltid gäller det att alla anpassar nivån utifrån vem man sparras emot. Var lyhörda och kommunicera med varandra så undviker vi missnöje och onödiga skador!

Ni som aldrig har sparrats tidigare eller behöver fräscha upp minnet kommer här en kortfattad genomgång om vad som gäller. På sparringen tillåter vi alla slag och sparkar mot överkroppens framsida/sida och ben. Även kontrollerade sparkar mot huvudet, samt fotsvep med uppföljning utan kontakt och med stor försiktighet. De vanligaste sparkarna med kontroll mot huvudet är Mawashi-, Uchi Haisoku- och Kake Geri. Längre ned i texten finns exempel på huvudsparkar som bör undvikas då dessa antingen riktas rakt framifrån eller korsar motståndarens centrumlinjen.

På sparringen tränas väldigt många olika förmågor samtidigt under regelmässiga former. Har du en jämbördig motståndare kan ni utmana varandras teknik, taktik, fysik och kämparanda. För att inte gå in i allt för mycket detaljer går detta moment ut på att attackera, kontra och finta motståndaren med olika slag och sparkar med god teknik. Gardera och skydda benen, överkroppen och huvudet med pareringar och blockeringar. Upprätthålla sin balans och kunna förflytta sig i olika riktningar och kontrollera distanser med ett utvecklat fotarbete.

Förbjudna handlingar:

-Slag mot huvud, hals och nacke.

-Okontrollerade och alltför hårda tekniker.

-Direktattacker mot rygg, knäled och underliv.

-Medveten skallning.-Krama och hålla sig fast.

-Greppa motståndarens dräkt.

-Kroka tag i nacke eller huvud.

-Knuffa och trycka med öppen/sluten hand.

-Fly från matchytan eller ovilja till kamp.

-Attackera en nedfallen motståndare.

-Visa dålig attityd och våldsamt uppträdande.

Huvudsparkar som bör undvikas på sparringen är Mae-, Yoko-, Hiza-, Ushiro-, Oroshi-, Keage-, Kaiten-, Tobi- och Ushiro Mawashi Geri då dessa kräver mycket övning i att kunna kontrollera på ett godtagbart sätt.

Viktiga förhållningsregler:

-Använd knog-, ben-, gren-/bröstskydd.

-Rena träningskläder.

-Sköt kroppshygien men undvik stark parfym.

-Kortklippta naglar på både händer och fötter.

-Ta bort glasögon, ringar, hals- och armband.

-Plocka ur/tejpa för örhängen och piercingar.

För er som inte har egna skydd finns det att låna av föreningen i olika storlekar. Vi har knog- och benskydd i både tyg och i läder. Det finns även västar och hjälmar med eller utan visir att låna. Det vanligaste är att man tränar med stoppade handskar, benskydd som täcker skenben och fotrygg, samt grenskydd (herr) eller bröstskydd (dam). Även tandskydd rekommenderas för er egen säkerhet. Vill ni köpa egna skydd frågar ni efter Anders vår materialare.